Knær og ankler, og kraniosakralterapi

Kneet er et godt eksempel på hvordan de ulike leddene i kroppen er avhengige av hverandre. Det er ikke sjeldent at våre knær får seg en skikkelig smell i forbindelse med alle utrolige varianter av fall som kan hende under sykling, skikjøring, fotballkamper og annen idrett eller når vi rett og slett har uflaks og snubler eller glir. Felles for disse fallene er at det ofte går ut over senene som holder de ulike delene av kneet sammen. Selv om skaden ikke er så alvorlig at den gir så store kneproblem at det behøves å behandles, kan slike gamle skader gjøre at kneet blir litt mer ustabilt slik at det ikke lengre tåler belastning like godt som før.

Vinkelvinker

Kneproblem – sammenhenger

Grunnen til at knær er et godt eksempel på samspillet mellom de ulike leddene i kroppen er at kneet er avhengig av at de to leggbenene arbeider harmonisk sammen. En liten forskyvning mellom disse to benene gjør at muskler og sener i kneet blir belastet feil, noe som igjen kan svekke kneet eller gjøre det mer utsatt for slitasjeskader. Som kraniosakralterapeut finner jeg ofte at den egentlige årsaken til kneproblemer ligger nede i ankelen eller i selve foten. Om mekanikken her ikke fungerer som den skal kan det påvirke hele kroppen. Satt litt på spissen så kan et kneproblem skyldes et gammel spark mot en tå som har medført en lett vridning i en av fotens knokler som igjen gjør at ankelen er litt ut av stilling, og slik fortsetter det opp i gjennom kroppen. Heldigvis er dette ofte lett å behandle dersom vi klarer å finne knokkelen som holder feilstillingen ved like.

Om begge knærne har det samme problemet viser det seg gjerne at det er bekkenet og/eller korsryggen som har det største behovet for behandling. Når nedre del av ryggen ikke har det bra, kan det påvirke måten vi bruker muskulaturen: For eksempel kan det være høyere muskeltonus på utsiden enn på innsiden av lårene. Dette kan medføre at mekanikken i kneet ikke lengre fungerer så godt som det skal. Dersom årsaken til kneproblemer ligger i nedre del av ryggen eller bekkenet, vil det vanligvis være mer ubehag i begge knærne, sjeldent sterke eller akutte knesmerter.

Vinterforknytt

Kraniosakralterapi er en myk, men dyptvirkende behandlingsform hvor terapeuten bruker minst mulig kraft. Utviklet først og fremst for å behandle hodeskallen og ryggsøylen helt ned til halebenet. Kraniosakralterapi skiller seg ut fra andre behandlingsform ved å fokusere på kroppens hinnesystem, inkludert hjernehinnene, men de samme metodene brukes også til å behandle alle andre vevtyper i kroppen som knokler, ligamenter, muskler og organer.