Halebeinet (coccyx) – roten til stabilitet og fleksibilitet

Så lenge vi ikke har slått eller skadet halebeinet vårt er vi lykkelig uvitne om dets eksistens. Først når vi får smerter her blir vi oppmerksomme på at vi har denne resten etter våre forfedres store, fine haler.

Gjør et lite tanke-eksperiment: “Tenk deg at du har en stor hale og forestill deg hvordan du kan bruke den til å balansere med når du går på en line, eller når du klatrer, springer eller hopper. Prøv å se får deg hva som skjer med ryggen når du beveger din store hale over til den ene siden eller løfte den høyt. Så kan du forestille deg hva som skjer om du skader din store fine hale slik at den ikke lengere kan røre seg fritt. Hva skjer med ryggen da? ”

Som kraniosakralterapeut finner jeg relativt ofte at smerter eller stivhet i halebeinet er årsaken til problemer i ryggen eller nakken, noen ganger også til hodepine eller migrene. Grunnen til dette er at hele ryggsøylen med hodet er skapt til å fungere som en helhet. En liten forandring i måten du holder hodet gjør at de øverste nakkevirvlene beveger seg ganske mye. Den justeringen mellom virvlene som blir startet av en hodebevegelsen fortsetter nedover, men blir mindre og mindre til den til slutt, nede ved halebeinet, nesten ikke er merkbar. Musklene rundt ryggvirvlene tilpasser seg og det gjør også hinnesystemet som går rundt hjernen og ryggmargen. I dette hinnesystemet sirkulerer cerebrospinalvæsken som sammen med hinnesystemet gjør at vi kan bevege oss fritt uten at det forstyrrer ryggmargen eller hjernen.

TredansKraniosakraltererapi er en myk, men dyptvirkende terapiform, som kan brukes ved smerter og ubehag i halebeinset. Halebeinet kan ha fått problem fordi det selv har blitt slått ut av stilling eller brukket i et fall eller lignende, men det hender også at halebeinet er et uskyldig offer for ubalanser i andre deler av kroppen – som  for eksempel at muskulaturen i området arbeider uharmonisk, det kan være at leddflatene (sacrolumbal-/illiosacralledene) i bekkenet sliter eller årsaken kan ligge så langt unna som i hodet eller nakken.

Når jeg som kraniosakralterapeut forsøker å hjelpe et halebein som har problemer er det derfor viktig for meg å forsikre meg om at hele ryggsøylen med hinnesystemet har det best mulig. Særlig gjelder det lenderyggen og øverst i nakken. All behandling gjøres mykt, uten bruk av krefter.