Fingre og tær

Kroppens begynnelse og slutt er ytterpunkter som påvirker helhetens balanse og harmoni

Når vi ser bort fra fotsoneterapi så undervurderer vi lett i vår vestlige tradisjon hvor viktig det er at fingre og tær har det bra. I den indiske yoga-tradisjonen finnes det små spenningsfrigjørende øvelser for tærne. Disse øvelsene brukes fordi når spenningene i tærne slipper så hjelper det resten av kroppen til også å slippe stress. Fra Kina har vi fått akupunktur. De ytterste akupunkturpunktene på fingre og tær brukes sjeldent. Dette skyldes alt annet enn at de har liten virkning. Siden energibanene starter eller slutter ute i fingre og tær, så er disse punktene blant de raskeste og kraftigst virkende. Av den grunn brukes de med omhu når de er påkrevet.Troll

Hva skjer i din kropp om du går rundt med vondt i en tå, eller
har et smertefullt gnagsår? Det er mange måter du da kan forsøke å avlaste smerten. Kan hende tråkker du mer på den bakre del av foten eller gjør andre ubevisste justeringer i måten du tråkker ned på. Dette gjør at belastning i fot og ankel blir litt annerledes, noe som igjen påvirker de to leggbena (tibia/fibula). Da blir det lett en liten vridning i kneet som igjen påvirker bekkenet. Dermed er hele kroppen berørt av en liten tåsmerte! Heldigvis gjør dette ikke så mye om det bare varer i noen dager eller et par uker. Varer det lengre kan kroppen tilpasse seg feilstillingen.

Om du har problemer med fingre eller tær er det derfor bra å bruke litt energi på å få orden på dette. Gode sko og tånegler som har det bra er viktige detaljer som er bra for hele kroppen. Jeg tilhører de som mener at det er bra med sko som i tillegg til ikke å klemme, bør gjøre at foten kan bevege seg friest mulig når vi tråkker ned. Vi er opprinnelig skapt for å gå barbent. Det er derfor fint om vi hver dag går litt uten sko eller med sko med såler som er fleksible og uten for mye støtte slik at musklene og senene som skal holde fotknoklene på plass også får litt trening.

Behandling ved hjelp av kraniosakralterapi

grønn tre

 Når jeg som kraniosakralterapeut arbeider med fingre og tær så er det som oftest leddflatene som trenger mest hjelp. Problemet kan ha oppstått ved å klemme fingre i en dør eller ved å ha fått et hardt slag mot fingertuppene ved mottak av en ball. I foten er ofte feilstillinger og manglende frihet i et ledd, noe som oppstår på grunn av dårlige sko eller smerter for eksempel i et kne. Ved hjelp av myke kraniosakralteknikker får leddflatene i fingre og tær hjelp til å gjenvinne sin frihet slik at kroppens egen smøring av leddene fungerer bedre.